fokidapress.gr
αρχείο λήψης (1)
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣΠΟΛΙΤΙΚΗΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΥΓΕΙΑ

Πώς να προστατεύσουμε τα παιδιά από τους καπνούς

Κοινοποίηση

Ακόμη και αν οι φλόγες είναι μακριά, ο καπνός μπορεί να ταξιδέψει και να απειλήσει την υγεία των παιδιών

Οι μεγάλες πυρκαγιές αναγκάζουν πολλά παιδιά να ξανακλειστούν στο σπίτι, καθώς οι γονείς προσπαθούν να περιορίσουν την έκθεση τους στον καπνό.

Η ρύπανση από τις πυρκαγιές πλήττει πολλές περιοχές της Αττικής αλλά και σε Αρτα, Γιάννενα, Τρίκαλα, Πάτρα και Ναύπλιο.

Οι ειδικοί δίνουν συμβουλές για το πώς εντοπίζουμε τον κίνδυνο, πώς περιορίζουμε την έκθεση στον καπνό και ποια συμπτώματα πρέπει να μας κάνουν να ανησυχήσουμε.

Πυρκαγιές: Πέπλο καπνού καλύπτει 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Πυρκαγιές: Πέπλο καπνού καλύπτει 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα
Κίνδυνος για τους παιδικούς πνεύμονες
Τα αιωρούμενα σωματίδια, γνωστά ως «PM 2.5» για το πολύ μικρό μέγεθός τους, περνούν «κρυφά» από τις φυσικές άμυνες των πνευμόνων και κυκλοφορούν στο αίμα.

Επειδή τα μικρά παιδιά αναπνέουν ταχύτερα από τους ενήλικες, τρέχουν περισσότερο και έχουν αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα, είναι πιο ευάλωτα στις αρνητικές επιπτώσεις του μολυσμένου αέρα.

Η ρύπανση από μικροσωματίδια δεν είναι καλή για κανέναν μακροπρόθεσμα, αλλά η τακτική εισπνοή τους επιδεινώνει χρόνια προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, στα παιδιά.

Βραχυπρόθεσμα, ο καπνός μπορεί να εξασθενήσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Κάτι που αυξάνει τους κινδύνους για κρυολογήματα, γρίπη και Covid-19.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ, ο καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές διαταράσσει το ανοσοποιητικό παιδιών που είναι ήδη εκτεθειμένα στη συνήθη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Οι μεγάλες πυρκαγιές εντός οικισμών, καίνε αυτοκίνητα, μπογιές, πλαστικά και άλλα αντικείμενα που περιέχουν χημικά και προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ρύπανση.

Oι καπνοί κάλυψαν όλη την Ελλάδα – Στο «κόκκινο» τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα
Oι καπνοί κάλυψαν όλη την Ελλάδα – Στο «κόκκινο» τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα
Ελεγχος της ποιότητας του αέρα
Οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχουμε την ποιότητα του αέρα πριν βγούμε από το σπίτι, παρακολουθώντας τα αποτελέσματα των επίσημων μετρήσεων.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τους κινδύνους που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση είναι προφανής: Απομακρυνόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο από αυτήν. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό.

Δέκα φορές πάνω από τα όρια συναγερμού τα μικροσωματίδια
Δέκα φορές πάνω από τα όρια συναγερμού τα μικροσωματίδια
Ο αέρας στο σπίτι
Για να οχυρωθούμε απέναντι στον «εχθρό», οι γιατροί συμβουλεύουν να ξεκινήσουμε από εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο: το σπίτι μας.

Η σφράγιση των παράθυρων με επισκευή ρωγμών και έλεγχο των αρμών μπορεί να μειώσει την έκθεση έως και κατά 30%.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν επίσης να χρησιμοποιούμε είτε ιονιστές και φορητούς καθαριστές αέρα υψηλής απόδοσης, είτε κεντρικά συστήματα εξοπλισμένα με φίλτρα επίσης υψηλής απόδοσης, τα οποία φιλτράρουν έως και το 85% των σωματιδίων.

Πρόκειται για εξοπλισμό ικανό να μειώσει την έκθεση στον καπνό στο μισό ή και περισσότερο. Ακόμη και η εστίαση στη δημιουργία ενός μόνο «καθαρού δωματίου» στο σπίτι μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Οδηγίες προστασίας από την έκθεση στον καπνό και τα αιωρούμενα σωματίδια
Βγαίνουμε έξω με το χρονόμετρο
Η ρύπανση από τον καπνό μπορεί να ερεθίσει τους πνεύμονες αμέσως, ειδικά των παιδιών με αναπνευστικά προβλήματα.

Οι γιατροί συνιστούν χρονικό όριο στην παραμονή σε εξωτερικούς χώρους για όλα τα παιδιά, αν η ποιότητα του αέρα είναι κακή. Βγαίνουμε έξω με το χρονόμετρο, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές ως προς το πόσο χρόνο μπορεί να περάσει κάποιος έξω, σίγουρα όμως, συνιστάται να μην μένουμε έξω περισσότερο από 30 λεπτά.

Πυρκαγιές: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική
Πυρκαγιές: Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στην Αττική
Χρήση μάσκας
Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι προτιμότερο τα παιδιά να μένουν στο σπίτι, ιδίως τις ώρες κατά τις οποίες είναι πιο δραστήρια. Επιπλέον, επισημαίνουν ότι πρέπει να αποφεύγεται η έντονη άσκηση. Ενας περίπατος είναι προτιμότερος από το ποδόσφαιρο.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να βγούμε έξω μια μέρα με καπνό, κάποια μέτρα προφύλαξης βοηθούν τα παιδιά.

Οι μάσκες που συνιστούν οι ειδικοί για προφύλαξη από τον κορωνοϊό μειώνουν την έκθεση στον καπνό έως και κατά 80%, αν χρησιμοποιούνται και φοριούνται σωστά.

Οι ιατρικές και οι υφασμάτινες μάσκες είναι λιγότερο αποτελεσματικές, παρόλο που συχνά είναι ευκολότερο να τις φορέσει κάποιο παιδί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ειδικά όταν τις έχει ήδη συνηθίσει λόγω της πανδημίας.

Επιπλέον, οι ειδικοί συνιστούν τα παιδιά να μην έρχονται σε επαφή με τη στάχτη και αυτός είναι ακόμη ένας λόγος να πλένουμε καλά τα χέρια μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι.

Προσοχή στα συμπτώματα
Αν τα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο του άσθματος του παιδιού, εξασφαλίζουμε επιπλέον δόσεις σε περιόδους πυρκαγιών.

Παραμένουμε σε εγρήγορση για τυχόν συμπτώματα, όπως ο βήχας, ο συριγμός, ο πονοκέφαλος ή η ξηροστομία.

Αν ένα παιδί δυσκολεύεται να αναπνεύσει, νυστάζει ή αρνείται να φάει ή να πιει νερό, οι ειδικοί συμβουλεύουν να αναζητήσουμε καθαρότερο αέρα και ιατρική φροντίδα.

Η εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος θα πρέπει να μας κινητοποιήσει, ειδικά όταν πρόκειται για παιδιά με άσθμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τα σημεία του ΕΟΔΥ για δωρεάν rapid test τη Δευτέρα 22 Απριλίου

«Τουρισμός για Όλους 2024»: Ανακοινώθηκαν οι δικαιούχοι – Δείτε τους πίνακες

Το Μαντείο των Δελφών ούτε λέγει ούτε κρύβει αλλά σημαίνει

This message appears for Admin Users only:
Please fill the Instagram Access Token. You can get Instagram Access Token by go to this page