fokidapress.gr
Trakas Fokidanews 1
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

“Ο ΧΡΟΝΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΚΑΙ ΣΙΓΗΣ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ”!

Κοινοποίηση

Παρέμβαση του Συντονιστή της Ν.Ε. Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θανάση Τράκα

Με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου ολοκληρώνεται μια πολύμηνη περίοδος εξαιρετικά πυκνών εξελίξεων για τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Το κόμμα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο «σταυροδρόμι» και οι αποφάσεις που θα παρθούν από τα όργανα του κόμματος, θα καθορίσουν σύντομα τον τρόπο και το βάθος της ανασυγκρότησης που θα επιχειρηθεί.

Όλο αυτό το διάστημα, τόσο εγώ ως συντονιστής της Ν.Ε. όσο και η γραμματεία της Ν.Ε. δεν θελήσαμε να κάνουμε καμία αναφορά σε πρόσωπα, δήθεν «συντρόφους» και καταστάσεις οι οποίες έθιξαν την κομματική μας λειτουργία. Δεν ήταν αδυναμία, ήταν κομματική ενσυναίσθηση. Κρατήσαμε μια υπεύθυνη στάση και καμία αναφορά μας δεν θα θέλαμε να εκληφθεί ως υπονόμευση κάποιου υποψηφίου.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ειπώθηκαν διάφορα για τη λειτουργία της Ν.Ε. από δήθεν «συντρόφους», από άτομα τα οποία είχαν αποχωρήσει από το κόμμα, που απειλούσαν ότι θα το έκαναν «Κούγκι», που εμφανίστηκαν ουρανοκατέβατα. Είναι τραγικό να βλέπεις, αυτούς που είχαν δηλώσει δημόσια ότι δεν ήθελαν καμία στήριξη από τα μέλη μας, εντέλει να τα παίρνουν τηλέφωνα για στήριξη ως υποψήφιοι σε δήμους και περιφέρεια!

Επίσης, ακούσαμε, ότι εγώ προσωπικά και η Ν.Ε. έχουμε ευθύνη για την ήττα στις βουλευτικές και αυτοδιοικητικές εκλογές γιατί δεν στηρίξαμε. Βέβαια, κάποιος συνετός πριν μιλήσει δημόσια και κατηγορήσει, θα μπορούσε να ανατρέξει στα στατιστικά των βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών, για να διαπιστώσει ότι σε όλες τις αναμετρήσεις η Φωκίδα είναι κοντά στο μέσο αποτέλεσμα.

Ωστόσο, για τις βουλευτικές εκλογές, οι σύντροφοι και υποψήφιοι, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και Χρήστος Τσαμαντάνης, λόγω καθημερινής επαφής και συνεργασίας, γνωρίζουν πολύ καλά το τι κάναμε. Ποιοι ήταν παρόντες εκείνες τις κρίσιμες ώρες και ποιοι άφαντοι. Ποιοι ενεργούσαν κομματικά και ποιοι ιδιώτευαν και υπονόμευαν τη λειτουργία μας, για προσωπικό τους συμφέρον. Δυστυχώς, αυτοί οι δήθεν «σύντροφοι», συνεχίζουν να μας κουνάνε το δάχτυλο ενώ θα έπρεπε να ντρέπονται. Βέβαια, τη λάσπη τους την έχουμε συνηθίσει, εφόσον υπονομευτικά δημοσιεύματα, σε δεξιά τοπική φυλλάδα, σε όλη την διάρκεια των Βουλευτικών εκλογών ήταν κανόνας.

Δυστυχώς, όμως, η συκοφάντηση, η στοχοποίηση και η προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας συνεχίζεται. Γι’ αυτό, ως συντονιστής, οφείλω να δώσω στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Φωκίδας συγκεκριμένες απαντήσεις. Ο χρόνος χάριτος και σιγής μόλις τελείωσε.

Αρχικά, τόσο εγώ αλλά και το εκλεγμένο μέλος της Ν.Ε. στην Κεντρική Επιτροπή Λάμπρος Μοσχοχλαϊδής Λαμπρόπουλος, στηρίξαμε στη συνεδρίαση της Κ.Ε. που έγινε 15-16/7/2023 την πρόταση για τη διεξαγωγή πρώτα του συνεδρίου και να γίνει η εκλογή προέδρου μετά τις δημοτικές εκλογές. Δυστυχώς, αυτή η πρόταση μετά από ψηφοφορία, με 90 υπέρ και 150 κατά δεν πέρασε και έτσι δεν δόθηκε η δυνατότητα στα μέλη και τα στελέχη μας, να επικεντρωθούν απερίσκεπτα στη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και να προηγηθούν η αυτοκριτική, οι προτάσεις, η σύνθεση και οι πολιτικές αποφάσεις που οφείλαμε να διαμορφώσουμε.

Στη συνέχεια, στηρίξαμε για την εκλογή προέδρου, τον σύντροφο Στέφανο Κασσελάκη. Μία από τις 30 υπογραφές που χρειάζονταν για τη συμμετοχή του στη διαδικασία, ήταν του εκλεγμένου συντρόφου μας στην Κ.Ε. και είμαστε περήφανοι γι’ αυτή την πράξη πολιτικής ευθύνης, που ήταν μια συλλογική απόφαση.

Η προετοιμασία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν ένα συνεχές πρόβλημα και δεν είναι τυχαίο ότι χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για να εφαρμοστεί η απόφαση του Συνεδρίου για συγκρότηση δικτύου αυτοδιοίκησης! Αποτέλεσμα, η ολοκλήρωση της σύνθεσής της να συμπέσει με την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας των εθνικών εκλογών και επομένως να ακυρωθεί στην πράξη η λειτουργία του!

Στη Φωκίδα, υπήρχε πρόταση για τον Δήμο Δελφών και συζητήσεις για τον Δήμο Δωρίδας, αλλά και προτάσεις για την Περιφέρεια. Η παρότρυνσή μας ότι οι επιλογές των στηρίξεων, πρέπει να γίνουν γρήγορα και επίσημα δεν πραγματοποιήθηκε. Εμείς ως Ν.Ε. το επιχειρήσαμε, αλλά επικράτησε η τακτική της μη ανάληψης οποιασδήποτε πρωτοβουλίας, από συγκεκριμένα κέντρα αποφάσεων!

Δυστυχώς, η Πολιτική Γραμματεία, ασχολήθηκε μόνο για την αλλαγή της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής για την υποστήριξη του αθλητή Νίκου Παππά στον Δήμο Αθηναίων που πιθανότατα όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ίσως σήμερα να ήταν δήμαρχος Αθηναίων. Σε τοπικό επίπεδο, η υπονόμευση των προτάσεων της Ν.Ε. είχε ολοκληρωθεί και πάλι από τους γνωστούς δήθεν «συντρόφους» οι οποίοι εν κρυπτώ και παραβύστω είχαν συμφωνήσει με άλλους συνδυασμούς. Φυσικό ήταν μετά από αυτή την εξέλιξη, αρκετοί σύντροφοι να μπουν υποψήφιοι με δική τους επιλογή και τους στηρίξαμε ανεξάρτητα από τον συνδυασμό που επέλεξαν. Οφείλω επίσης να ενημερώσω ότι ευθύνη για τη μη συγκρότηση κοινού προοδευτικού ψηφοδελτίου για τον Δήμο Δελφών έχει και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Σε πρότασή μας για κοινή κάθοδο με επικεφαλής που είχε συμφωνηθεί, δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκε. Επικράτησε στο τέλος η τακτική άρνησης συνεργασίας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας!

Ταυτόχρονα, η τακτική που ακολουθήθηκε από το κόμμα, στην υποψηφιότητα για Περιφερειάρχη δεν μας εξέπληξε, διότι κάτι αντίστοιχο έγινε και για τις βουλευτικές εκλογές. Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Οργάνου Στερεάς, ο σύντροφος Κώστας Ζαχαριάδης, χωρίς διάλογο μας ανακοίνωσε την επιλογή του Απόστολου Γκλέτσου για την περιφέρεια. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι από τους 22 συμμετέχοντες είχαν ενστάσεις οι 20! Ως Ν.Ε. έπρεπε και οφείλαμε να στηρίξουμε αυτή την επιλογή και άμεσα βγάλαμε δελτίο τύπου που δεν αφορούσε μόνο την περιφέρεια αλλά και τη στήριξη των μελών μας υποψηφίων στους δήμους. Κάποιοι όμως είχαν άλλα στο μυαλό τους. Κάποια μη μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ανέλαβαν, αλήθεια με ποιόν τρόπο, τις προτάσεις στελέχωσης του ψηφοδελτίου και τον προεκλογικό συντονισμό στη Φωκίδα, χωρίς καμία επικοινωνία με τη Ν.Ε.! «Οι κομματάρχες και οι πολιτευτές ζουν, αυτοί μας οδηγούν» και η συνέχεια γνωστή.

Ο συνδυασμός έφερε ένα μέτριο αποτέλεσμα, ενώ θα μπορούσε να πάει στον δεύτερο γύρο. Είναι προφανές ότι οι επιλογές για υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους, τουλάχιστον για τη Φωκίδα, δεν εξυπηρετούσε το μέγιστο αποτέλεσμα του συνδυασμού, αλλά την μεγιστοποίηση πιθανότητας εκλογής συγκεκριμένου υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου! Εν μέρει, την παρτίδα την διέσωσε η υποψηφιότητα του Χ. Φάκου από τη Δωρίδα και είναι προς τιμή του που επικοινώνησε με τη Ν.Ε. και παρότι μη μέλος ζήτησε την άποψή μας.

Ότι πολλοί σύντροφοι και συντρόφισσες τα τελευταία χρόνια λόγω αντίστοιχων συμπεριφορών και προσωπικής στοχοποίησης δεν μπόρεσαν να αισθανθούν τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως σπίτι τους, ήταν ένα συνεχές και ανυπέρβλητο πρόβλημα.

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα που αποτελούσε τη συγκολλητική ουσία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η εκλογή νέου προέδρου, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο και δεν μας επιτρέπεται να αφήσουμε τις γνωστές τακτικές υπονόμευσης του κόμματος.

Στην εκλογική διαδικασία για τον νέο πρόεδρο του κόμματος συμμετείχαν περισσότερα από 140.000 μέλη, από τα οποία 40.000 νέα. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν έχει μόνο σφυγμό, αλλά και μέλλον. Ένα μέλλον που με το όραμα της νέας ηγεσίας, για ένα κόμμα σύγχρονα αριστερό, σοσιαλιστικό, προοδευτικό, πατριωτικό, εστιασμένο στον άνθρωπο, θα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη. Ένα μέλλον με ένα κόμμα που θα δίνει το δικαίωμα στα μέλη του για αποφάσεις, ώστε η διαμόρφωση του ιδεολογικού και πολιτικού πλαισίου να είναι συναπόφαση των μελών. Η ενιαία δημόσια πολιτική έκφραση, μαζί με τη νέα ηγεσία του κόμματος είναι πλέον αδιαπραγμάτευτη. Τα φαινόμενα υπονόμευσης της λειτουργίας του κόμματος, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά τελειώνουν τώρα.

Ελπίζω να υπάρχει από όλους μας η συναίσθηση της ευθύνης, για σύνθεση και συμπόρευση με τον αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό κόσμο, που περιμένει από εμάς την ολοκλήρωση μιας διευρυμένης ανασυγκρότησης και που έχει γυρίσει την πλάτη εδώ και καιρό, στη συντήρηση ενός κλειστού και ιδεολογικά στενού κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ: ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 2Ο ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝV

Ιωάννα Σπανομάρκου: υποψήφια Ευρωβουλευτής με τους ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ του Ανδρέα Λοβέρδου

Πρόσκληση σε τακτική συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Δωρίδος, που θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα Ερατεινής, την 4η Μαρτίου 2024, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11:00΄.

This message appears for Admin Users only:
Please fill the Instagram Access Token. You can get Instagram Access Token by go to this page