fokidapress.gr
4142875
ΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ν. Ανδρουλάκης: Η επιστροφή του ΕΦΚ είναι από τον φόρο που έχουν πληρώσει οι αγρότες

Κοινοποίηση

Για απουσία μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οι προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη για τη μείωση του κόστους παραγωγής

Για απουσία μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα κατηγορεί την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «τα αποτελέσματα της περιφρόνησης τα πληρώνει η ελληνική περιφέρεια».

«Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ύψους 82 εκατ. ευρώ για το 2024, με τα μισά χρήματα να κατατίθενται τον Μάρτιο, δεν είναι τίποτε άλλο από τη μερική επιστροφή ενός φόρου που οι αγρότες έχουν ήδη πληρώσει», υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Μιλώντας στη Βουλή για τη στάση και τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα των αγροτών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως «σε πέντε χρόνια έχετε αλλάξει τέσσερις υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και πέντε προέδρους στον ΟΠΕΚΕΠΕ».

«Αν το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, γιατί χρειάστηκαν τρεις μήνες και πάνω από 20 μπλόκα για να προωθήσει η κυβέρνηση μια απλή τροπολογία για να μην κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα στους πληγέντες αγρότες στη Θεσσαλία, όπως τους είχατε υποσχεθεί από τον Νοέμβριο;», διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, το Στρατηγικό Σχέδιο που κατέθεσε η Ελλάδα στην Ε.Ε., στο πλαίσιο της ΚΑΠ, «δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα ευχολόγιο με αυτονόητες διαπιστώσεις, χωρίς πρόταση για ουσιαστικές αλλαγές του παραγωγικού μοντέλου της αγροτικής οικονομίας».

Πρόσθεσε δε ότι το 2023 θα είναι ιστορικά η χειρότερη χρονιά πληρωμών από την πρώτη εφαρμογή της ΚΑΠ. «Η υφιστάμενη ΚΑΠ σχεδιάστηκε από την ελληνική κυβέρνηση και όχι από τις Βρυξέλλες. Δεν είναι η ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία το πρόβλημα, όπως υπαινίσσεστε και την οποία άλλωστε εσείς διαπραγματευθήκατε, αλλά η δική σας ανικανότητα», συμπλήρωσε.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωση του κόστους παραγωγής
«Ως ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει μηδενισμό του Ειδικό Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με εύκολο και εφαρμόσιμο τρόπο, υποστήριξη της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της δημιουργίας ενεργειακών κοινοτήτων μεταξύ των αγροτών, καθώς και έλεγχο του κόστους παραγωγής των αγροτικών εφοδίων (λιπασμάτων, ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και κτηνιατρικών εφοδίων)», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οπως είπε, «για μας η γεωργική γη είναι εθνικό κεφάλαιο. Για αυτό προτείνουμε: Την καθολική προστασία της γεωργικής γης, τη χορήγηση δεύτερη ευκαιρίας στον Ελληνα αγρότη που είναι συνεπής στις δανειακές του υποχρεώσεις και επίσης, το ακατάσχετο και αφορολόγητο των επιδοτήσεων, των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων», συμπλήρωσε.

«Για το ΠΑΣΟΚ, η στήριξη στους αγρότες και στον πρωτογενή τομέα συνολικά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Δεν βλέπουμε τον αγροτικό κόσμο σαν μια ακόμα επαγγελματική κατηγορία. Για εμάς, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον θεμέλιο λίθο στον οποίο θέλουμε να οικοδομήσουμε το όραμά μας για μια παραγωγική και εξωστρεφή οικονομία, όπου ο τουρισμός θα είναι πλήρως συνδεδεμένος με τη μεταποίηση και την αγροδιατροφή. Για εμάς, η στήριξη του αγροτικού κόσμου συνιστά την αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για την οικονομική ανάπτυξη αλλά και για τη δημογραφική, κοινωνική και αναγέννηση της ελληνικής περιφέρειας», ανέφερε.

Πήγη:www.kathimerini.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΠΕΝΥ) ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΤΟ Γ. ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ

EΙΔΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ”

Εκδήλωση Μνήμης και Τιμής για τους Γαλαξιδιώτες ήρωες του 1821

This message appears for Admin Users only:
Please fill the Instagram Access Token. You can get Instagram Access Token by go to this page