fokidapress.gr
Markopoulos5 Iparnassos 750x375 1
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΦΩΚΙΔΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

“Μεγάλος ηττημένος της Περιφέρειας η Φωκίδα”!

Κοινοποίηση

“Η Περιφέρεια έχει ανάγκη από ειδικό πολιτικό βάρος”, τονίζει σε συνέντευξή του στο iparnassos  ο Κώστας Μαρκόπουλος

Τις προτεραιότητές του για την Στερεά Ελλάδα και τη Φωκίδα, εφόσον εκλεγεί Περιφερειάρχης, αναπτύσσει ο Κώστας Μαρκόπουλος σε συνέντευξή του στο iparnassos με φόντο την κάλπη της Κυριακής.

Ο επικεφαλής της παράταξης “Στερεά Περιφέρεια” υπογραμμίζει ότι η Στερεά “έμεινε στάσιμη και χωρίς ουσιαστικά έργα”, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το “καλό παιδί που δεν ενοχλεί”, λόγος για τον οποίο κατεβαίνει, όπως σημειώνει, χωρίς κομματικό χρίσμα, ώστε “να μην έχω πολιτικές ή συναισθηματικές δεσμεύσεις”

Επιπλέον, ο π. Υπουργός χαρακτηρίζει ως το “μεγάλο ηττημένο” τη Φωκίδα στο ζήτημα της κατανομής των πόρων, ενώ δηλώνει θυμωμένος για τις καθυστερήσεις στο αρδευτικό του ελαιώνα, το οποίο, όπως επισημαίνει, “έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει”.

Συνέντευξη στον Ηλία Τσίγκα

Πήρατε μία απαιτητική απόφαση, να διεκδικήσετε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ποιοι οι λόγοι κ. Μαρκόπουλε; 

H διεκδίκηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προέκυψε σαν απόφαση αλλά και σαν στρατηγική όπου διαπίστωσα την απόλυτη απογοήτευση των πολιτών από την Περιφερειακή πολιτική στην Στερεά Ελλάδα. Σπάνια ή και ποτέ δεν έχουν αισθανθεί την ουσιαστική συμμετοχή της Περιφέρειας στα προβλήματα τους. 

Έμεινε στάσιμη η Στερεά χωρίς ουσιαστικά έργα. Και παρά αυτή την πραγματικότητα η Περιφερειακή αρχή δλδ ο κ. Σπανός ποτέ δεν διεκδίκησε ή δεν απαίτησε από την Κυβέρνηση. Είναι το «καλό παιδί» που δεν ενοχλεί. Αυτό όμως είναι ένα πρότυπο που ούτε το ζητήσαμε, ούτε το επιδιώκουμε. Αφήνω στην άκρη το γεγονός ότι συχνά συμπεριφέρονται σαν «κλειστή κλίκα», στην οποία δεν χωράει κανείς άλλος. Είναι κακέκτυπο κομματικής Νομαρχίας του ’80. 

Δεν είναι μία σύγχρονη και αναπτυξιακή Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. Αυτό επιθυμώ να αλλάξω και για αυτό κατεβαίνω.

Θα το ρωτήσω απλά: Γιατί ο Στερεοελλαδίτης να ψηφίσει εσάς στις 8 Οκτωβρίου;

Οι πολίτες πρέπει να αλλάξουν την Περιφερειακή αρχή. Η Περιφέρεια θέλει έμπειρο πολιτικό που να μπορεί να διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την Κυβέρνηση ώστε να είναι αποτελεσματική. Επομένως έχει ανάγκη από επικεφαλής με αξιοπιστία και ειδικό πολιτικό βάρος. Εκτιμώ ότι μετά 15 χρόνια στη Βουλή και στη Κυβέρνηση. Τολμώ να ισχυριστώ ότι διαθέτω αυτά το προσόντα, ώστε να είμαι χρήσιμος στην Στερεά Ελλάδα. Αυτός είναι και ο λόγος που διεκδικώ χωρίς κομματικό χρίσμα, για να μην έχω πολιτικές ή συναισθηματικές δεσμεύσεις.

Σε ποια κύρια σημεία εστιάζετε την κριτική σας προς την Περιφερειακή Αρχή;

Έλλειψη οράματος και η έλλειψη αποφασιστικότητας είναι εμφανή σημεία αποτυχίας. Η ομάδα Φάνη Σπανού σπαταλά χρήματα χωρίς αποτέλεσμα. Τελευταίοι στην ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων, τελευταίοι στην Τουριστική Ανάπτυξη, τελευταίοι στον Ιαματικό Τουρισμό παρά τις πηγές μας, τελευταίοι και καταϊδρωμένοι στην στήριξη πρωτογενούς τομέα (κτηνοτροφία και γεωργία) αλλά πρωταθλητές σε καταστροφικές φωτιές και πλημμύρες. Κι όμως ξοδεύονται πολλά χρήματα αλλά τα περισσότερα έργα είναι ημιτελή και εγκαταλελειμμένα από πολλούς εργολάβους που από ότι φαίνεται κυβερνούν την Περιφέρεια. Τι παραπάνω να πω για την αποτυχία τους;

Κρίσιμο όσο και κεντρικό ζητούμενο για την άσκηση βιώσιμης περιφερειακής πολιτικής είναι η τήρηση των ενδοπεριφερειακών ισορροπιών και ο αναλογικά ισότιμος κατά μερισμός πόρων, προτεραιοτήτων και δράσεων ανάμεσα στις περιφερειακές ενότητες. Ποιες οι δεσμεύσεις σας σε αυτό το πεδίο;

Δυστυχώς σήμερα υπάρχει αλαλούμ, με μεγάλο ηττημένο την Φωκίδα η οποία έχει το 7% του πληθυσμού αλλά έλαβε λιγότερο από το 4% των πόρων. Κερδισμένη Φθιώτιδα και Ευρυτανία που και αυτοί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι, διότι τα χρήματα σπαταλώνται αδιακρίτως στόχου και σκοπού. Υπάρχουν δύο ειδών ανισορροπίες: η κοινωνική που αφορά νέα φτώχεια και ασθενείς κοινωνικές ομάδες και η αναπτυξιακή ανισοροπία. Και τα δύο είναι ντροπή. Δεσμεύομαι για ουσιαστική ισόρροπη ανάπτυξη με φυγοδοσία. Είναι η βάση της κοινωνικής συνοχής.

Το έργο της άρδευσης του ελαιώνα της Άμφισσας εμφανίζει καθυστερήσεις με κόστος και στην παραγωγική βάση του τόπου όσο και στην πυροπροστασία. Πώς στέκεστε απέναντι σε αυτήν την πραγματικότητα απέναντι στον ψηφοφόρο της περιοχής;

Είμαι πολύ θυμωμένος για την αδιαφορία 9 ετών (5 Μπακογιάννης και 4 Σπανός) για τον Ελαιώνα. Κάηκε δύο φορές από έλλειψη πυροπροστασίας και κινδύνεψε από έλλειψη ύδρευσης. Ποιος; Ο Ελαιώνας της Άμφισσας, αναγνωρισμένη πρότυπη καλλιέργεια στην ΕΕ! Ακόμα και τώρα μετά την καταστροφή και την έκρηξη των πολιτών η γραφειοκρατία αλλά και η άβουλη Περιφέρεια προχωράει με ρυθμό χελώνας για κάτι που έπρεπε να έχει ήδη τελειώσει.

Ποιες οι βασικές σας προτεραιότητες για την Φωκίδα, εφόσον εκλεγείτε Περιφερειάρχης Στερεάς είτε σε επίπεδο έργων είτε γενικότερα σε επίπεδο δράσεων και πρωτοβουλιών; 

Η Φωκίδα έχει ένα πολλά υποσχόμενο παραλιακό μέτωπο. Ιδιαίτερα καλαίσθητο αλλά χωρίς υποδομές και οραματικό σχεδιασμό. Και ένα ορεινό μέτωπο που πληθυσμιακά και αναπτυξιακά αποδυναμώνεται διαρκώς. Και τα δύο θα αλλάξουν. Η πολιτική απαιτεί όραμα και στρατηγική!

Το παραλιακό μέτωπο πρέπει να αποκτήσει ΣΧΟΑΠ και χρήσεις γης και υποδομές (βιολογικό και αποχετευτικό δίκτυο). Τα Τροιζόνια να αποκτήσουν κανονική μαρίνα με όλες τις υπηρεσίες. Ο Ελαιώνας της Άμφισσας να προστατευτεί άμεσα και αποτελεσματικά. Και στον ορεινό όγκο να αποκτήσουν αδειοδότηση οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις ώστε να επιδοτηθούν και η λίμνη να γίνει αναπτυξιακή αφετηρία και όχι απαγορευτική ζώνη. Πριν από όλα ωστόσο η Φωκίδα έχει ανάγκη από ένα στελεχωμένο Νοσοκομείο για την φροντίδα των πολιτών όταν το έχουν ανάγκη.

iparnassos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Σε ποια σημεία γίνονται δωρεάν rapid test την Tρίτη 13 Φεβρουαρίου

Γεμάτο ΟΑΚΑ, Παναθηναϊκός, σεντόνι, τα βράδια της ζωής μας

Επτά συλλήψεις για ναρκωτικά στην Στερεά Ελλάδα

This message appears for Admin Users only:
Please fill the Instagram Access Token. You can get Instagram Access Token by go to this page