fokidapress.gr
Elaiolado
ΕΛΛΑΔΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελαιόλαδο: Γέμισε με νοθευμένο «ελληνικό» η αγορά στη Βουλγαρία – Ανησυχία για τους κλέφτες ελιών

Κοινοποίηση

Το κεφάλαιο «ελαιόλαδο» φαίνεται πως θα έχει ακόμη πολλές σελίδες, καθώς πλέον οι απατεώνες έχουν φτάσει και στα σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας με νοθευμένο ελαιόλαδο να πωλείται ως «ελληνικό»

Το σούπερ μάρκετ της γειτονικής χώρας πουλάει τα 5 λίτρα στα 17,50 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια ποσότητα εντός συνόρων κοστίζει πλέον από 60 ευρώ και πάνω.

https://35f36fb05333e37d165518df0ba24203.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html

Ο επιχειρηματίας που συνάντησε το MEGA στη Θεσσαλονίκη, είναι ένας από εκείνους που αγόρασαν ένα τέτοιο ελαιόλαδο από σούπερ μάρκετ της Βουλγαρίας. Μόνο που εκείνος πριν το καταναλώσει, το έστειλε για ανάλυση στο χημείο.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=yddswnmdjj9sn9yr&playlistId=v-cxc8h8pon8fl

Το ελαιόλαδο με την άκρως δελεαστική τιμή ήταν νοθευμένο, όπως έδειξε η χημική του ανάλυση, επικίνδυνο για την υγεία.

Δίπλα από τους τενεκέδες με το δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από την Κρήτη, αυτοί που όπως γράφουν προέρχονται από την Καλαμάτα, με την ίδια τιμή.

Χρεώσεις που όπως φαίνεται έχουν κάνει πολλούς Έλληνες το τελευταίο διάστημα, να έχουν επιστρέψει από τη γειτονική χώρα, με μια τέτοια συσκευασία.

Οι επιτήδειοι στη Βουλγαρία νοθεύουν το λάδι και το βάζουν στις κατάλληλες συσκευασίες, για να προσελκύει τα βλέμματα κυρίως Ελλήνων ταξιδιωτών.

Όπως έχει διαπιστωθεί από σειρά ελέγχων, πολλές φορές δεν έχουν γίνει καν εισαγωγές από την Ελλάδα.

Τα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, έχουν όπως φαίνεται μονίμως στραμμένα τα μάτια τους στην Ελλάδα. Και για κάθε προϊόν που υπάρχει αύξηση τιμής εντός συνόρων, στη γειτονική χώρα εμφανίζονται προσφορές. Στην προκειμένη περίπτωση πάντως, αυτές όπως διαπιστώνεται κρύβουν παγίδες.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=yddswnmdjj9sn9yr&playlistId=v-cxc8k4xcoo5t

Μάστιγα οι ελαιοκλοπές

Παράλληλα, πληθαίνουν τα περιστατικά κλοπής στους ελαιώνες με φόντο την αστρονομική τιμή που έχει φτάσει το ελαιόλαδο.

Πολλοί από τους επιτήδειους καταφέρνουν με αθόρυβο τρόπο να κλέψουν ελιές , συνήθως μέσα στη νύχτα, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να δουν το επόμενο πρωινό τους ελαιώνες τους ρημαγμένους.

Το MEGA αποκαλύπτει το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι επιτήδειοι για να επιτελέσουν το έργο τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα ηλεκτρικό πριόνι προκειμένου να κόψουν αθόρυβα τις κλάρες, στη συνέχεια να τις φορτώσουν σε αγροτικό όχημα και να γίνουν… καπνός.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=yddswnmdjj9sn9yr&playlistId=v-cxc8ooci398x

Εξωφρενικές οι τιμές στο ράφι – Έλεγχο της αγοράς ζητούν οι παραγωγοί

Το τελευταίο διάστημα έχει χυθεί πολύ μελάνι σχετικά με την αισχροκέρδεια στην αγορά ελαιόλαδου, μετά την εκτίναξη των τιμών του στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Για το θέμα μίλησε στην εφημερίδα Πελοπόννησο ο πρώην πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού συλλόγου Αιγιαλείας Παρασκευάς Σπυρόπουλος τονίζοντας: «έχετε παράξει ποτέ ένα κιλό λάδι, για να δείτε πώς βγαίνει και πόσο είναι το κόστος παραγωγής; Εχει διπλασιαστεί από το 2022 σε καύσιμα, λιπάσματα, αγροτικά εφόδια και μεροκάματα. Προσθέστε ακόμα κόστη για ραντίσματα, ποτίσματα, σκάψιμο ή καταστροφέα, κλαδέματα, μάζεμα, κ.τλ… και αφού κάνετε όλα τα παραπάνω και έχετε δαπανήσει από την τσέπη σας και από δάνεια για να καλλιεργήσετε, έρχεται η στιγμή που δεν μένει τίποτα ως κέρδος» τόνισε ο κ. Σπυρόπουλος.

Ειδικά φέτος, οι εργάτες γης απαιτούν αμοιβή 50 ευρώ την ημέρα από 35 που ζητούσαν πέρυσι. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η μειωμένη παραγωγή φέτος, που αφήνει μόνο ζημιές στους παραγωγούς.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε εμφατικά ότι οι παραγωγοί δεν ευθύνονται για τις τιμές που βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, κι αυτό γιατί πέρυσι πούλησαν σε μεσάζοντες και σούπερ μάρκετ προς 5,5 ευρώ το κιλό και αυτοί πωλούσαν μετά προς 12-13 ευρώ το λίτρο.

Ο κ. Σπυρόπουλος τόνισε ότι οι παραγωγοί πωλούν σε κιλά και οι έμποροι και τα σούπερ μάρκετ σε λίτρα. Αυτό είναι αισχροκέρδεια, καθώς το κέρδος τους είναι υπερδιπλάσιο από αυτό του παραγωγού και το πρόβλημα πρέπει να μπει στο μικροσκόπιο των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών.

«Αν θέλετε λοιπόν να κατηγορήσετε κάποιον που το λάδι έφτασε από τα 5,50 στον παραγωγό στα 12-13 ευρώ στα σούπερ μάρκετ σίγουρα δεν είναι ο παραγωγός, αλλά οι έμποροι που αισχροκερδούν με την ανοχή του κράτους, σε βάρος παραγωγού και καταναλωτή» είπε.

Όσον αφορά τη φετινή παραγωγή, οι καλλιεργητές πωλούν αυτή την περίοδο προς 7-7,5 ευρώ το κιλό. Αυτό σημαίνει ότι θα δούμε τιμή ελαιολάδου στο ράφι πάνω από 15 ευρώ το λίτρο; «Δεν θέλω να το πιστεύω» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος που ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

ΕΟΔΥ: Αύξηση 54% στις νοσηλείες λόγω κορονοϊού σε έναν μήνα – Με την υποπαραλλαγή Eris το 36% των νέων κρουσμάτων

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΕ ΣΕΡΝΙΚΑΚΙ ΚΑΙ ΑΓΙΑ ΕΥΘΥΜΙΑ

ΠΑΡΑΛΙΑ ΧΙΛΙΑΔΟΥ, ΦΩΚΙΔΑ (DRONE)

This message appears for Admin Users only:
Please fill the Instagram Access Token. You can get Instagram Access Token by go to this page