Ο θάνατος του Γεβγκένι Πριγκόζιν, κατά τη συντριβή του αεροσκάφους την περασμένη Τετάρτη, ανακοινώθηκε επίσημα από τις ρωσικές αρχές.
Μέσω τεστ DNA, επιβεβαιώθηκε πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν ήταν ανάμεσα στους 10 ανθρώπους οι οποίοι επέβαιναν στο αεροσκάφος που συνετρίβη, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, αναγνωρίστηκαν τα 10 θύματα και οι ταυτότητές τους συμφωνούν με τη λίστα όσων επέβαιναν στο αεροσκάφος», ανακοίνωσε η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας. Ανάμεσά τους, σημείωνε η ίδια ανακοίνωση, ήταν και ο ηγέτης της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Στο ίδιο αεροσκάφος επέβαινε και ο Ντμίτρι Ούτκιν, συνιδρυτής της μισθοφορικής ομάδας.
Από την πρώτη στιγμή που συνετρίβη το αεροσκάφος την περασμένη Τετάρτη, στην περιοχή Τβερ, βόρεια της Μόσχας, έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στους επιβαίνοντες ήταν ο Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ωστόσο, τα 24ωρα που ακολούθησαν κάποιοι εξέφρασαν αμφιβολίες για το αν αυτό ίσχυε, εικασίες στις οποίες βάζει τέλος η ανακοίνωση των ρωσικών αρχών.
Δύο ημέρες μετά τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε οι μαχητές της Wagner να ορκιστούν πίστη στη Ρωσία.
Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε το διάταγμα την Παρασκευή και αυτό έχει άμεση ισχύ. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να έχει μεγαλύτερο έλεγχο της Wagner για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει άλλη κρίση στο μέλλον», δήλωσε στο BBC η Νάτια Σεσκούρια, του Royal United Services Institute, ένα think tank με έδρα στο Λονδίνο.
Είναι ένα συγκαλυμμένο μήνυμα προς τις υπηρεσίες πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να βρεθούν μαχητές της Wagner και να ασκηθούν διώξεις σε βάρος του», εκτίμησε ο Πέτρο Μπουρκόφσκι, επικεφαλής του Democratic Initiatives Foundation, think tank με έδρα στην Ουκρανία.
Όμως, συμπλήρωσε, αποτελεί και ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους μαχητές της Wagner. «Είτε θα δώσετε τον όρκο και θα κρατήσετε τα όπλα, είτε θα αφοπλιστείτε. Θα υπακούσετε ή θα πάτε στη φυλακή», συμπλήρωσε.
Πώς αναμένεται να αντιδράσουν οι μαχητές στο διάταγμα του Βλαντιμίρ Πούτιν; «Επέλεξαν τη Wagner επειδή σε αυτή είχαν ειδική μεταχείριση, χωρίς τη γραφειοκρατία του τεράστιου ρωσικού στρατού. Αν έχουν ειδική μεταχείριση υπό τις εντολές του Πούτιν, δεν νομίζω ότι θα τους ενδιαφέρει πού, για ποιον και ποιον πολεμάνε», εκτίμησε ο Μπουρκόφσκι.
Κάποιοι που είναι πιστοί στον Πριγκόζιν, δεν θα δώσουν τον όρκο, δήλωσε η Σεσκούρια από την πλευρά της. «Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον Πούτιν μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.